flyingjoymaker zaslužni član
| Naslov: Još sedam pitanja na koja Veštačka inteligencija (AI) nema odgovore Ned Okt 27, 2024 2:08 am | |
| YouTube video:https://www.youtube.com/watch?v=ptMDC6u76RM U mom delu „Kako je nastao Kosmos“ sam naveo 15 tema (pitanja)na koja Veštačka inteligencija nema odgovora. Objavio sam ih u toj knjizi i na Internetu; kao video prilog.Sledećih sedam tema pripadaju takođe neznanju Veštačke inteligegcije:1. Kako se Kosmos rađa iz sebe sama?2. Ja tvrdim da mi u dubini Kosmosa vidimo ono što se dešava onda kad gledamo. S obzirom na ovo:Ako svetlosti neke daleke galaksije treba 13 milijardi godina da uđe u Sunčev sistem s jedne strane, a mi ne znamo koliko milijardi godina bi joj trebalo da produži pravolinijski kroz Sunčev sistem do kraja Kosmosa, pošto niko ne zna da li je Sunčev sistem u centru ili na kraju Kosmosa:Koliko je velik Kosmos? 3. Kako se objašnjava da je Bog ustvari Kosmos? Što je istina.4. Kako se objašnjava da je Bog sveznajuć ali ne i svemoguć? Što je istina.5. Koja je vrsta, u lancu živih bića na Zemlji, intelektualno rezvijenija od ljudi?6. Da li se vrsta živih bića intelektualno razvijenijih od ljudi nalazi na planeti Zemlji sada? 7. Kako Veštačka inteligencija objašnjava razliku sadržaja pojmova „Univerzum“ i „Kosmos“? * * * Šta Veštačka inteligencija (Artificial Inteligence) ne zna?(15 starih problema za AI) Video sam da Veštačka inteligencija (AI program) zna i može sve ono što svi ljudi sveta danas znaju.Međutim mene ne impresionira aktuelno znanje ovog sveta. Jer civilizacija, ni sa Veštačkom inteligencijom, nema odgovore na dve najvažnije teme svetskih stručnjaka ovih dana:1. Koja pitanja je otvorio James Webb teleskop, a astrofizičari nemaju odgovore na njih?2. Političko-moralna situacija na planeti je katastrofalna, a političari ne znaju rešenja?1. Tema: Astrofizičari ni sa Veštačkom inteligencijom, kao ni sa James Webb teleskopom ne znaju sledeće: 1. da je gravitacija efekat, a ne fizikalna sila,2. ne znaju šta je magnetizam po sferama, a šta je po transverzalama,3. ne znaju da u Kosmosu ima 360 hemijskih elemenata,4. ne znaju da život postoji oko svake zvezde,5. ne znaju zašto se sve u Kosmosu vrti,6. ne znaju zašto se Kosmos širi,7. ne znaju da centrifugalna sila nije sila, nego je efekat,8. ne znaju da ne postoji centripetalna sila nigde, osim u mašti,9. ne znaju da nema subatomskih čestica nego ima ponašanja materije, što je ustvari psihologija atoma,10. ne znaju šta je Tamna masa, šta su Crne rupe, šta je deseta energija, šta je jedanaesta,11. ne znaju da smo mi ljudi pretposlednja vrsta u razvoju životinjskog sveta.12. ne znaju da mi ne vidimo neko daleko nebesko telo zato što nama svetlost dalekog nebeskog tela dodje u oko, nego ga vidimo zato što bacimo pogled na njega (daleko nebesko telo).To znači da mi uvek vidimo aktuelno stanje stvari, jer teleskop nije tu da nam pojača svetlost daleke zvezde, nego je tu da pojača naše čulo vida; kao što su starcima naočari na usluzi da bolje vide sitna slova, 13. Astrofizičari ne znaju da je tzv. transcendencija priznanje nemoći da se Bog shvati kao realnost. Veštačka inteligencija ne može pomoći u komunikaciji s Apsolutnim, ne može objasniti smisao života u Kosmosu, niti smisao postojanja inteligentnih bića kakva su ljudi.To neće moći ni Artificial General Inteligence.Solothurn, 27.10.2024 – 09:12 :copyright:: Dragoljub M. V. P. - der Serbe,dipl. Vater, Schriftsteller und MusikerCH, 4500 Solothurn Postfach 608 www.iging-studio.ch www.flyingjoymaker.com www.youtube.com/@serb001 | |
|