Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 58 dana Čet Dec 05, 2013 8:55 pm
forex
Forex Detaljni vodic po svijetu Forex-a, najveceg svjetskog finacijskog trzista. Uz osnovna objasnjenja o tome sto je Forex i o njegovim principima, naci cete i detaljna objasnjenja za trgovanje s numerickim primjerima. Na poklon svim posjetiocima besplatni software za pracenje globalnog trenda.
Naslov: Ljubav, strast i greh Uto Sep 13, 2011 11:29 am
Koja je po vama najlepsa ljubavna pesma koju ste procitali ?
Mogu i vasa autorska dela ...
Vesna Parun "Ropstvo"
Zena sam... Moja ispovjest prastara i tuzna drhtala je neizgovorena pred nepomicnom savjescu planina. Ostanite bezazleni dok pjevam ovu himnu istinitu o robinji i zeni i orlu koji je uzletio u modrine.
Ljubila sam najljepse mladice u ovoj dolini i u svim dolinama kojima proticu necujne rjeke bezbriznosti. Da znate kako sam ih ljubila vi bi plakali. Da znate kako sam bdjela uz njih vi nikad nebi spavali spokojno pokraj zene ili pokraj sume ni pokraj ognja skitnica.
Ljubila sam ih kao istrazivac predio neznani u koji se zaputi, ni od koga pracen. Nema mocvare koju ne pregazih ni stabla pred kojim neklonuh ni brda put kojeg ne dizah oci trazeci spas.
Ljubav je bila jaca od mene. Moje tjelo je strepilo. Dodirujuc srecu, cestu otkritu koja izmice u nedogled. O, vi koji trosite suze za svaki rastanak, za svaki cvjet za svaki krug koji nedostaje na vodi, vi, koji bedra svoja cuvate za najvecu bol i ostajete ponizeni pred sudbinom;
Pomozite mi da izreknem nistavilo naseg sjaja prasinu ljepote koja nas zasipa. Breme ljubavi pod kojim smo se slomile noseci ga predano, kao da nosimo neotklonivi plod svoje crne utrobe. Kao da nosimo zapaljenu buktinju zivota. Ja nisam nista mudrija od vas.
Moj put je isti put kao vodonose koji nemoze izbjeci strminu izvora i pocinkom neumanjuje jaram svoj. Gledajte moja ramena. Oziljci na njima isti su kao i vasi. I bore oko mojih usana gorke su od godina strpljenja i od pelina sutnje.
Ne zatvarajte prozore, djevojke! Ovo je i vas glas, ovaj glas preplasene noci sto je prezrela svoje ropstvo, i hoce da postane orao. Izadjite na ulice i vidjet cete kako klecim na svakom pragu na kojem je klecala Zena.
Nijedna od vas nije bila tako pokorna kao ja. I nijedna od vas nije tako prkosno i gnjevno uspravila svoje lice, i pogledala nad vrhove smreka gdje su orlovi i gdje je Ljubav.
O, sta je meni da izgubim jedno krilo, jednu zjenu, sta mi je da pregorim nekoliko proljeca nekoliko izvora, i zetve najljepse koje se nece vratiti nikada! Sta je meni da prebolim travu svog djetinstva i grad svoje mladosti.
Bila sam odana miru ljubavi. I plakala sam kad bi vjetar zatresao njene krosnje u nevrijeme. Ljubav je bila jaca od mene, A muskarac je bio hram s proceljem zlatnim od mojih sanja na stupovima moje smjernosti.
Dok je spavao, na prstima sam silazila pred prag, i legla na kamen pokrivsi se mokrim zvjezdama. A kad je ustajao, zalila sam njegove ruke jednako umorne kad stiscu hljeb i kad nose oruzje i stijegove.
Govorila sam da moju mladost jos nije dodirnula noc. I skrivah suze da bi mi vjerovao. I kad su prepoznali u mojim ocima osmijeh kojim zena sebe dariva zauvjek onom s kim ce podjeliti tajnu, oni su odvrnuli svoje lice od mene i gledali su nekuda u daljinu ljubomorni na slobodu visoko raskriljenih ptica, sto su odabrale pustocu vidika i odrekle se ljupke doline koje se oni nisu mogli odreci.
I grlili su me odsutno i mrzovoljno. I svlacili me kao krivca, ne kao zenu. I te noge su me gazile, te ruke su me bicevale, ta usta narugala su se cjelovima. Ali ja sam se smjesila i dalje postojano i bezazleno. Ja sam ih ljubila.
Govorila sam da su dobri i mudri i skrivala suze, da bi mi vjerovali. Zatim su me milovali kao sto kraljevi miluju robinju najdrazu. A ja sam se u njihovim rukama osjecala usplamtjeli zar bica. I u njihovu glasu zavijanje vukova u divljini.
Tako mi mladosti moje, evo, imam svjedoke, prah ove ceste i ovaj zdenac kome zazvah vodu duboku. Kad ih pogleda, to bjehu vukovi. To bjese zaista divljina i noc, a ja tek plijen, pred pecinu domamljen u brlog pohotnika, pred noge osvajaca.
A oni su i dalje gledali spokojno u neku zlatnu mrlju neba, koja se dizala uvis, i za koju mislim da bijase orao sto je kruzio nad dolinama. I kad su vec sasvim vjerovali u moju blizinu i moju postojanost, ja sam pogledala onam kud su gledali oni u daljine modre i raskopane, u visine put kojih se vinuse najsmjeliji.
I pozeljeh da sam ja ta zlatna ptica, raskriljeni orao nasred neba. Tada stadoh da se smijem. Otvarala sam vrata siroka i smijala se, smijala mimo trave i plastove psenice, do crne vjetrometne zemlje kojom su mi snagu opasali.
I smjeh moj budio se u zoru i prosipao do prvih zvijezda. A onda sam zaspala umorna kao od hoda kroz planinu. Cudila sam se tom putniku podmuklom koji je zaustvio konja pod ovim brdom, na ovom pijesku.
I trazeci nociste na pragu zene. I zeli da mu pjevam uspavanku ja, koja cu prezreti njeznost da bih dosegla svoju istinu. Ja, koja svoju sutrasnju ceznju vec citam u ljetu ptice izgubljene.
I odvrnula sam svoje lice da zelju na njegovu licu ne vidim. I prestala se smijati. I krisom placuci odoh.Odoh posve sigurno. Odoh na put zalosnih da budem pjevac lutanja.
Ja vise ne trazim. I ne vjerujem... Ne vjerujem u vrlinu gospodara. Pamtim kako ruke bicevi postaju, i kako je zagrljaj muskarca strasan kada se odmaraju osvajaci i kad se u njihovu zahvalnu glasu opet cuje zavijnje vukova.
Zato, mladici iz moje doline, ne vjerujte mi kad lezim pored vas u travi krotka i pokorna kao srna.
Ni kad vas napajam i tetosim, ni kad istem vasu vjernost u zamjenu za proljetni oblk u visini, za oluje mog promjenljivog srca.
Jer, jao onom ko mi povjeruje i ko dovede svoje stado pred moj sator, da ga othranim. Ja cu ga napustiti u cas kad tama obavije polja.
Uspravit cu svoje lice i stresti cvijece kojim ste me okitili. I drhtat cu, jer je stablo u daljini velicanstveno, a vasa ljubav nistavna. I vasi ognjevi pred ognjem zore krzljavi i turobni. Idite svojim putem zaljubljeni!
Moja svirka nije za vase uho! Ljubav je bila jaca od mene. Ali pjesma postade orao i napusta svoju dolinu. Put modrih gora lete orlovi i ne okrecu se. To je ispovjest zene i robinje. Himna ponizene ljubavi. To je pjesma o mojoj istini sto je istina ostavljenih...
SovicaPlava clan sa specijalnim potrebama i ovlastima
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Sep 16, 2011 8:50 am
TAJ KOJI Taj koji je od svih majica imao najlepšu majicu za spavanje Taj koji je flertovao sa barskom pevačicom pijan za šankom Pokazao stopala, velika kao u Golema njima je gazao i bazao podupirao se njima u plaćenom stanu sa 2 kupatila da dohvati nebo iz sopstvenog Vavilona Taj koji je nakon posla ispijao piće-dva sa kolegama i priznao da je sujeveran, nedojeban,tek ponekad tužan... Jeo je lubenicu u parčićima, bez mljackanja lagao da nosi dioptriju samo kada čita vadio veš iz sušilice jutrima imao snaju Jevrejku i jednom se otrovao hranom u napucanom restoranu nikada nije pojebao svoj Alter Ego nikada nije pojebao debelu a ipak umeo je da napravi crni rižoto i konstatuje: ,,Ti piškiš" Taj koji nije, a savršeno jeste.
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Sep 16, 2011 9:09 am
Heheh, V. Parun sam zadnji put citala u gimnaziji.
Tesko mi je izabrati omiljene stihove, to je nesto sto se svakodnevno menja... ali, evo...
M. Pavic
POSLE SVEGA
Ako bi mi opet kupila
Svesku praznih listova bez crta
Možda bih najzad mogao
Da ti napišem ljubavno pismo
Poslednje mesto prvog
*
Bio sam srećan, a nisam znao,
Bila si nesrećna, a nisi znala.
Kada smo shvatili bilo je kasno
Zauvek za mene, ali ne i za tebe
No ni to nisi znala
*
Kod „Ljubića“ smo jeli
Teletinu sa pečenim povrćem
Ti si sedela nesrećna i zdrava
A ja srećan i bolestan
U ogledalu iza tebe
Kola i ljudi što idu niz ulicu
Išli su uz ulicu
*
Za rođendan kupila si mi knjigu
Čitam je tvojim očima
I vrebam ono što bi se u njoj
Moglo tebi svideti
Za mene knjige više nema
*
Neki nas nepojamno mrze
Drugi nas mnogo vole
Ja sam navikao na to, ti ne
Ja računam samo one druge
Ti samo one prve
*
Ti si vidovita, bolje vidiš budućnost
Ja ne, ja bolje vidim prošlost
Ti samo misliš o prošlom
Ja samo maštam o budućnosti
Možda svak želi što nema
*
Jedna žena nam je prorekla
Budućnost neće ličiti na prošlost
Ja ne verujem u to proročanstvo
Na tvoj suncobran upisao sam
Sve lepe dane naše prošlosti
Sve crne dane naše prošlosti
Ti si upisala na moj kišobran
Ni ti ne veruješ u to proročanstvo
*
Jedan drevni čovek je napisao
Ne mogu živeti ni s tobom ni bez tebe
Kada sam to pročitao rekoh
Kako je stvar lepo rečena
Danas me boli uvo da li je stvar lepo rečena
Sad znam da je to istina
*
U mladosti telo je ispred duha
U starosti duh je ispred tela
Znam da sam u poslu i u ljubavi
Iskoristio trenutak
Kada su duh i telo bili ravnopravni
Sada je kako mora biti
*
Bila si mlada, lepa i talentovana
Bio sam srećan zbog tvog talenta
Bila si nesrećna zbog mog talenta
Od kojeg nije ostalo vremena za nas
A ja sam mislio da talenat nema godine
*
Govorio sam knjige su naša deca
Čim se osamostale prhnuće u svet
Čim to bi naša deca prhnuše u svet
Čim to bi naše knjige prhnuše u svet
Sad nam je kuća bez maltera što spaja
*
Jedan Rus kaže da se vreme
Zaustavlja u materiji a teče u energiji
Ja mislim da naše Sada, naš život
Nastaje na preseku večnosti i vremena
Ti kažeš da ćeš još samo četiri godine
Moći da nosiš lepe haljine.
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Sep 16, 2011 9:36 am
I... najljubavnija...
KROJ
Ukrašću tvoju senku, obući je na sebe i pokazivati svima. Bićeš moj način odevanja svega nežnog i tajnog. Pa i onda, kad dotraješ, iskrzanu, izbledelu, neću te sa sebe skidati. Na meni ćeš se raspasti. Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše. I da se više ne stidim pred biljem i pred pticama. Na poderanim mestima zajedno ćemo plakati.
Zašivaću te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati moju kožu s tvojom. Ne znam da li me shvataš: to nije prožimanje. To je umivanje tobom.
Ljubav je čišćenje nekim. Ljubav je nečiji miris, sav izatkan po nama. Tetoviranje maštom.
Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Sep 16, 2011 9:40 am
Narode, mene nervira Mika Antić, jer su ga izlizali...Ali ova stvarka , dobra je.
Faith
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Sep 24, 2011 2:13 pm
Ti si moj trenutak i moj san i sjajna moja rec u sumu i samo si lepota koliko si tajna i samo istina koliko si zudnja.
Ostaj nedostizna, nema i daleka jer je san o sreci vise nego sreca. Budi bespovratna, kao mladost. Neka tvoja sen i eho budu sve sto seca.
Srce ima povest u suzi sto leva, u velikom bolu ljubav svoju metu. Istina je samo sto dusa prosneva. Poljubac je susret najlepsi na svetu.
Od mog prividjenja ti si cela tkana, tvoj plast suncani od mog sna ispreden. Ti bese misao moja ocarana, simbol svih tastina, porazan i leden.
A ti ne postojis, nit' si postojala. Rodjena u mojoj tisini i cami, na Suncu mog srca ti si samo sjala jer sve sto ljubimo - stvorili smo sami.
Jovan Ducic
_MaNiaC_
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Ned Sep 25, 2011 4:29 am
Izvini Faith,ali mi niti chitamo,niti pishemo ljubavne pesme... Mozhda ona od D.M,ljubav je lepa samo dok se cheka,`bem li ga....
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Sep 26, 2011 3:01 am
E, baš si Manijak...Ko još čita D. M? ,, Ja sam manijak iz gimnazijskog parka, svake večeri ja gledam te iz mraka..." Eooo ti stih ccccccccccccc
blue mandarin
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Sep 26, 2011 3:20 am
Ja moram da priznam , slao sam ove pjesme kao sto je Duciceva zenama i curama koje su mi bile drage, nisam htijo da im kazem da me proslo taj osjecaj sa njima a nisam htijo ni da ih povredim pa je to kurtalisanje na lijep nacin-
A ti ne postojis, nit' si postojala. Rodjena u mojoj tisini i cami, na Suncu mog srca ti si samo sjala jer sve sto ljubimo - stvorili smo sami
jer one se vataju za romantiku a ja sam se uvijek vato zivota... inace je lijepa pjesma za neko nevino celjade, pa onda one misle i u rastanku - vidi kako sam mu ja nevina i ljepa..ko da bi ja jadan njoj reko sto stvarno mislim ...pffffffffff
wucicca
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Sep 26, 2011 6:51 am
_MaNiaC_ ::
Izvini Faith,ali mi niti chitamo,niti pishemo ljubavne pesme... Mozhda ona od D.M,ljubav je lepa samo dok se cheka,`bem li ga....
znam da cituckas jos dve dame ccc sram te bre bilo manijace jedan
ljubav tako divna... krasna razdragana... zguzvana i izborana ta ljubav tako neuhvatljivo raspojasana memljivo nemirisna a opet opojno goropadna ta ljubav isarana...smetena nikad sama ta ljubav tuzna i ocajna gospodarica gospodara ax ta ljubav nemerljiva sto ocajniku snage da ta ljubav koju niko ne trazi al ipak zivotu smisao da.....
Slavena
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Sep 26, 2011 8:37 am
Ne zaboravi nikad na tvojoj sam strani da volis me niko ti nece zabranit ,jos minut pa ponoci i suza za kraj ,al' tu sam za tebe znaj... Jer srce nije kamen ,ne ,srce nije kamen da ga samo bacis iz kaputa kao kartu posle puta ....srce nije kame....srce nije kame...kad pukne na dva djela nije vredno jer vise ne kuca kao jedno...
VladimirR.
Ljubavne pesme, poezija i proza profircana ljubavnom setom je sjajna za punjenje mladih srdašaca koja priželjkuju ljubav da im se desi.
Ne branim, mogu se time i napsla srca previjati nakon u paramparčad razvejane ljubavne idile.
Ali sestre i braćo, dok ljubav traje, dovoljni smo jedno drugom. U pogledu, dodiru, treperenju i zadihanosti se najromantičnije stvari izdogađaju.
Ljubav je dešavanje, strast, greh. A kad se desi peh. Eto slova na suzama ukrašenoj hartiji da o tome jecajem i urlikom svedoče i izazovu neznancu emocije.[code][code][/code] [img][/img][img][/img]
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sre Sep 28, 2011 8:58 am
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Okt 08, 2011 9:31 am
Octavio Paz- Elegia interrumpida
(zao mi je sto nisam mogla naci ovo na srpskom. ali mozda je i bolje ovako.)
Hoy recuerdo a los muertos de mi casa. Al primer muerto nunca lo olvidamos, aunque muera de rayo, tan aprisa que no alcance la cama ni los óleos. Oigo el bastón que duda en un peldaño, el cuerpo que se afianza en un suspiro, la puerta que se abre, el muerto que entra. De una puerta a morir hay poco espacio y apenas queda tiempo de sentarse, alzar la cara, ver la hora y enterarse: las ocho y cuarto.
Hoy recuerdo a los muertos de mi casa. La que murió noche tras noche y era una larga despedida, un tren que nunca parte, su agonía. Codicia de la boca al hilo de un suspiro suspendida, ojos que no se cierran y hacen señas y vagan de la lámpara a mis ojos, fija mirada que se abraza a otra, ajena, que se asfixia en el abrazo y al fin se escapa y ve desde la orilla cómo se hunde y pierde cuerpo el alma y no encuentra unos ojos a que asirse... ¿Y me invitó a morir esa mirada? Quizá morimos sólo porque nadie quiere morirse con nosotros, nadie quiere mirarnos a los ojos.
Hoy recuerdo a los muertos de mi casa. Al que se fue por unas horas y nadie sabe en qué silencio entró. De sobremesa, cada noche, la pausa sin color que da al vacío o la frase sin fin que cuelga a medias del hilo de la araña del silencio abren un corredor para el que vuelve: suenan sus pasos, sube, se detiene... Y alguien entre nosotros se levanta y cierra bien la puerta. Pero él, allá del otro lado, insiste. Acecha en cada hueco, en los repliegues, vaga entre los bostezos, las afueras. Aunque cerremos puertas, él insiste.
Hoy recuerdo a los muertos de mi casa. Rostros perdidos en mi frente, rostros sin ojos, ojos fijos, vaciados, ¿busco en ellos acaso mi secreto, el dios de sangre que mi sangre mueve, el dios de yelo, el dios que me devora? Su silencio es espejo de mi vida, en mi vida su muerte se prolonga: soy el error final de sus errores.
Hoy recuerdo a los muertos de mi casa. El pensamiento disipado, el acto disipado, los nombres esparcidos (lagunas, zonas nulas, hoyos que escarba terca la memoria), la dispersión de los encuentros, el yo, su guiño abstracto, compartido siempre por otro (el mismo) yo, las iras, el deseo y sus máscaras, la víbora enterrada, las lentas erosiones, la espera, el miedo, el acto y su reverso: en mí se obstinan, piden comer el pan, la fruta, el cuerpo, beber el agua que les fue negada. Pero no hay agua ya, todo está seco, no sabe el pan, la fruta amarga, amor domesticado, masticado, en jaulas de barrotes invisibles mono onanista y perra amaestrada, lo que devoras te devora, tu víctima también es tu verdugo. Montón de días muertos, arrugados periódicos, y noches descorchadas y amaneceres, corbata, nudo corredizo: "saluda al sol, araña, no seas rencorosa..."
Es un desierto circular el mundo, el cielo está cerrado y el infierno vacío.
Ne želim da budem tvoja zabava, niti ti moja. Ne želim da te udaram iz pukog zadovoljstva, mrseći jasnu nit koja nas povezuje, da te prisiljavam da budeš na kolenima, a potom te ponovo vučem da se uspraviš. Želim obruč oko naših srca koji bi nas usmeravao, a ne zlostavljao. Ne želim da te privučem bliže nego što to možeš da izdržiš. Niti želim olabavljene niti, vlakna koja se sa strane odmotavaju stavljajući nam dovoljno užeta da se obesimo. Govor prstiju, jezik gluvonemih, ostavlja na telu tragove telesne žudnje. Ko te je učio da krvlju pišeš po mojim leđima? Urezuješ svoje ime u moja ramena, obeležavaš me svojim znakom. Zapisi na telu su trajni kod, vidljiv samo pod izvesnim svetlom, tu se odvija nabiranje života. Volim da moje telo bude zamotano daleko od radoznalih pogleda. Da kazuje sve, iako nikada previše otkriveno. Niko ne zna šta to jedno biće vuče drugom. Postoji mnogo teorija: astrološka predodređenost, hemija, uzajamna potreba, biološki nagon. Časopisi i priručnici širom sveta uče vas kako da izaberete pravog partnera. Zašto da se prepustite slučaju kada možete živoj nauci. Ja i ti smo se prepustili slučaju, zar ne? Uskoro će pristup zabavljanja kojim se bave samozvani stručnjaci svojim podacima omogućiti istinski eksperiment čiji će rezultati, bez obzira na to koliko su neobični, ostati u granicama koje je moguće kontrolisati. Ili bar tako kažu. Nema veze, virtualna stvarnost je tu.
nije pesma ...ali to vam je to od mene za nocas ...
Faith
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Okt 28, 2011 12:36 am
AKO ME NIKADA NE POZOVEŠ (R. Tagore)
Kad mojih stopala više ne bude u prašini puta ovoga, i skela bude redovno plovila bez mene, kad budem kupio i prodao poslednji put, i mojim odlascima na pijacu u zoru i povratcima kući u suton bude došao kraj, šta ako me se ne budeš sećala, ako me nikada ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Kada prah bude prekrio strune mog instrumenta, i gušteri se po mom dovratku budu verali, kada vrt moj asketsko ruho odene spreman za pustinju, a korov zakrili vodu u mom bunaru, šta ako me se ne budeš sećala, ako me nikada ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Muzika neće ćutati u flauti života, a sati će teći neprekidno brujeći. Skele će biti pune, kao danas što su, ljudi koji žele na drugu stranu da pređu. Goveda će pasti, govedari će se igrati na livadama. A šta ako me se ne budeš setila, ako me nikad ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Ali ko kaže da mene neće biti toga jutra? Ja ću se igrati u svim igrama onih što žive. Imaću nova imena I druge ruke da ljubavlju me vežu, jer ja u svim vremenima postojim i večito ću se na suncu kretati. Šta onda ako me se ne setiš, ako me nikad ne pozoveš podižući pogled ka zvezdama?
Izostavi moje ime iz poklona ako ti je ono breme, ali sačuvaj moju pesmu.
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Nov 04, 2011 10:21 am
Elegija o nemogucoj uspomeni
Šta ne bih dao za sećanje na prašnjav puteljak sa niskim ogradama i visokog konjanika što zoru ispunjava (pohaban dugački pončo) jednoga dana među danima ravnice, jednoga dana bez datuma. Šta ne bih dao za sećanje na majku koja posmatra jutro na estansiji Svete Irene a ne zna da će se zvati Borhes. Šta ne bih dao za sećanje da sam se borio kod Sepede i video Estanislaa Del Kampa kako pozdravlja prvi kuršum s radošću hrabra čoveka. Šta ne bih dao za sećanje na kapiju skrivenog letnjikovca koju je moj otac zatvarao pre no što bi se izgubio u snu i koju je zatvorio poslednji put četrnaestog februara 38. Šta ne bih dao za sećanje na Hengistove čunove kako kreću sa peščanih obala Danske da osvoje ostrvo koje još Engleska ne beše. Šta ne bih dao za sećanje (imao sam ga i izgubio) na jedno zlatasto Tarnerovo platno široko kao muzika. Šta ne bih dao za sećanje da sam čuo Sokrata kad je pred veče kukute s vedrinom ispitivao problem besmrtnosti, naizmenično navodeći motive i razloge dok se plava smrt penjala iz već studenih nogu. Šta ne bih dao za sećanje da si mi rekla da me voliš i da nisam spavao do zore, bestidan i srećan.
J.L. Borges
Lela
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Nov 07, 2011 9:24 am
Plava ptica- C. B.
Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam isuvise opasan za nju, kazem joj ,ostani unutra,necu da te bilo ko vidi. Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja je nalivam viskijem i udisem dim od cigareta tako da manjemoralnedame i barmeni i bakalini nikad ne saznaju da je unutra. Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam isuvise opasan za nju, kazem joj miruj,jel' hoces nesto da zabrljas? Hoces da za***** stvar? Hoces da mi urnises prodaju knjiga u Evropi? Ima jedna plava ptica u mom srcu koja zeli da izadje ali ja sam pametan covjek,pustim je napolje samo ponekad nocu kad svi zivi spavaju kazem joj,znam da si tu i zato ne budi tuzna. Onda je vratim nazad ali ona pomalo pjevusi unutra, nisam je bas pustio da umre i onda tako spavamo zajedno, sa nasim tajnim paktom i sve je dovoljno lijepo da bi covjek mogao da zaplace,ali ja ne placem...
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pon Nov 07, 2011 9:29 am
Silvija Plat
ULIČNA PESMA
(Street Song, 1956)
Suludim slučajem hodam netaknuta Među uobičajenom gomilom Preplavljen pločnik, ulica, I žamorenje radnji; Niko ni da trepne, da zausti Da vikne da ovo sirovo meso Zaudara sa mesarske satare, Njegovo srce i utroba okačeni I okrvavljeni dok goveđi tranširani obris Pakuju ubice u belim mantilima.
Oh ne, jer ja se pravim pametna Kao upravo odbegli idiot, Kupujući vino, hleb, Žuto krunisane hrizanteme – Naoružavajući se najprikladnijim artiklima Da odagnam, po svaku cenu, sumnje Kojima prete trnovite ruke, stopala, glava I ta ogromna rana Rasipnički crvena Sa oderane slabine.
Dok svaki moj unakaženi nervni završetak Urliče svoj bol Izvan dosega uha prozaičnih šetača, Tako da, možda jedino ja, zloslutno obamrla tvojim odsustvom, Jedina mogu da čujem Isušujući vrisak Sunca, Svaki pad i tresak Progutane zvezde, I, gluplja od svake guske, Neprekidno blebetanje i šištanje ovog napuklog sveta.
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Uto Nov 08, 2011 11:37 am
DA SE NAČINI PORTRE JEDNE PTICE
Pre svega naslikati kavez sa otvorenim vratima naslikati zatim nesto lepo nesto prosto nešto divno nešto korisno ... A potom za pticu postaviti platno uz neko drvo u nekoj bašti u nekom gaju u nekoj šumi i sakriti se iza drveta ne govoreći ništa i bez ijednog pokreta Neki put ptica dolazi brzo a mogu proći i duge godine pre no što se reši da dođe Ali ne obeshrabrivati se već čekati uporno čekati ako treba i godinama tu brzinu ili laganost dolaska ptice pošto to nema nikakve veze sa uspehom slike A kad ptica dođe ako dođe u najvećoj tišini sačekati da ptica uđe u kavez pa kad je ušla zatvoriti tiho vrata kičicom a zatim izbrisati jednu po jednu sve prečage pazeći dobro da se ne dodirne ni jedno perce ptice Zatim načiniti portre drveta izabravši najlepšu od njegovih grana za pticu naslikati zatim zeleno lišće svežinu vetra sunčanu prašinu šum životinja i trave u vrelini leta najzad čekati da ptica reši da peva Ako ptica ne zapeva loš je znak znak da je slika rđava a ako peva dobar je znak znak da se može slika potpisati tad isčupajte sasvim lagano jedno pero iz krila ptice i ispišite svoje ime u uglu platna obožavani Ž.Prever
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Nov 11, 2011 12:37 pm
"Lično nisam pristalica stradanja – ni svog, tuđeg pogotovo – osim kad sam na njega prinuđen, a onda ga primam kao segment, nipošto odrednicu svoje sudbine. Ako smo stradali, kao što jesmo, prirodno je da o tome pišemo. Da smo srećniji, umeli bismo valjda s istom akribijom pisati o sreći. Zbog čega da sreća bude tema niže vrste? Ona je, možda, za nas, umetničke mizantrope, manje zabavna, teže obradiva, to priznajem, ali ima pisaca koji su se i u njoj kao temi sjajno snalazili. Ne verujem da stradalnički motivi vraćaju našu književnost – hrišćanstvu. Možda će ovo zvučati paganski, ali za mene je vera u Boga radost, radost u najvišem smislu, nipošto patnja, bol, trpljenje." "Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo. Časna deca kao sni dolaze iz nama nepoznate i nedostižne slobode." B.Pekić
Kurt kombajn
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Nov 12, 2011 10:30 am
Uđem u ovu temu ponukan naslovom kad ono klub pisaca i ljubitelja riječi koje se rimuju i dižu kožu...
Hajd' da znam za ubuduće...
Faith
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Nov 12, 2011 11:35 am
I jesi i nisi pesma. Zametnula si se bila za vreme jednog nesna cula sam te vec u sluhu, razabirala sam ti reci. Bila si vec zivo bice u mom duhu.
Sta li te to spreci da postanes pesma? A dok jos u meni disa dok te ruka ne napisa bivala si sve lepsa, kao Mesec uz nebesa svetlela si iz mog nesna
Njihala si se u meni na ljuljaskama zvuka, nicala si se iz slatkih muka, bila sam te lepote svesna. Sta li te to spreci da postanes pesma?
Desanka Maksimovic
Faith
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Nov 18, 2011 6:53 am
Ćutnja upucena Tebi
Nas dvoje smo najčešće razgovarali ćutanjem. Ćutanjem sam ti želela reći sve nedorečeno, jer rečima nisam mogla iskazati buru osećanja koja se vitlala u meni, koja je svaku moju ćeliju dovodila do ludila, a žubor tišine u tvojoj sobi prenosio je naše misli nevidljivim putanjama, jer smo bili jedno u duhu.
Nas dvoje smo se čak i svađali ćutanjem! Ćutanjem sam ti govorila da sam nesrećna, a ti si me nemo posmatrao i žubor tišine u tvojoj sobi prenosio je naše misli nevidljivim putanjama kad nismo bili jedno u duhu.
Ali zašto sada ćutiš?
Još uvek osećam, tvoje prisustvo u ovoj sobi, u svakom atomu vazduha koji udahnem.
I žubor tišine između naših zidova prenosi moje misli tebi, nevidljivim putanjama...
Koliko još dugo treba da ćutiš?
Sad ćutim i ja, čekam, da li će doći vreme kada ćemo nas dvoje ponovo razgovarati!?
Ljiljana Milosavljevic
storyteller
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Pet Nov 18, 2011 11:20 am
Jedina Malena Volim te Sakam te
Jedina Malena Zelim da
Jedina Malena Zelim da Fukam te
Jedina Zelim da Fukam te Do zorata
Bez tebe ne mogu da spavam Bez tebe vise ja ne ucim ko pre
I samo mogu jos da lutam I tako probam da Zaboravim sve
Jedina Voljena Zelim da Fukam te
Godine O, malena Mimo nas Prolaze
Mojata O, zeljata Da fukam te Ne prestaje
Bez tebe ne mogu da spavam Bez tebe vise ja ne ucim ko pre
I samo mogu jos da lutam I tako probam da Zaboravim sve
Jedina moja devocice Ovo je tvoja pesma Spevao sam je tebi
Tebi
Inspiracijo moga zivota
Svaki tren Proveden sa tobom Ostao je zabelezen
Duboko U meni
Kuda god krenem Ma sta da radim
I na javi I u snu
Tvoj lik mi je Pred ocima
Treperi U izmaglici secanja
I gleda me blago, Tako nezno I nevino
Kako samo ti umes
Ti si kao bajka Mirisljava moja
Kao cvet koji nikad Ne vene
Maco
Ti si kao sunce Koje nam zivot daje
Tako topla I sjajna
Tako velika I zuta
Devojcice moja
Jedina moja ljubavi
Volim te
Volim te
Volim te..
wucicca
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Nov 19, 2011 1:18 am
Mislim da ne znaš s kim imaš posla, mala...
Na izmaku noći Beograd podseća na mirno more Pospani grad Spokojno diše u tišini Noć ponekad ume da zaboli Kao neprijatno pitanje
Tišina deluje na bubne opne Opasnije od najveće buke Kao napolitanke naslagane U kutiju grada Kao domine sa prozorima Zabodene u srce betona
Kao košarkaši oko kojih Stoje fudbaleri Iza starih beogradskih krovova Štrče soliteri Neko je ove noći Bio budan umesto nas
Policijska patrola, naprimer, krstari Kao i obično Semafori kao neki propali pijanci Namiguju na prazno Fabrički dimnjaci Ljuljaju se pospano Samo što se ne sruše od umora
Noćni autobus vuče na jedno brdo Gomilu promašenih profesija Čuje se lavež usamljenih pasa svih vera I konfesija Iz jednog kafea svira neka muzika. Tužna... Tipično balkanska...
Ona je otišla sa drugim I ostavila u njemu Pakao...
Umesto da ode kod psihijatra Jovana Marića On je celu noć pio i plakao Otići kod psihijatra u Srbiji je velika sramota Zato je svaka pesma u mojoj zemlji Iskrena ispovest idiota Ostavljenog - zato što voli da bude ostavljen Takav je mentalitet Sve drugo osim poraza je neuspeh
Atak na identitet.
Biti na vreme ostavljen smatra se najvećim uspehom U zemlji koja je najviše ostavljenih ljudi dala
Mislim da ne znaš gde si se zaista rodila Mislim da ne znaš s kime imaš posla, mala... Mislim da ne znaš...
Radoman Kanjevac (1960)
storyteller
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Nov 19, 2011 5:44 am
Moj omiljeni ljubavni text. Nikola i Nagrada za strah
Tako ponekad, eto, setim se Pomislim mozda prošlo sveti se Uglavnom, dođe mi da pobegnem i ostavim sve zauvek Ali kad krenem da se pakujem u kofer sučajno te spakujem Kud god da krenem ideš sa mnom ti me nikad nisi pitala da l' smeš da ideš, da l' mi trebaš Ja kad te trebam ti me nemaš a ja te nemam samo onda, samo onda kada trebaš mi... Pogled s terase nije privlačan i dan je više nego običan Poželim opet da te zovem neću, ali čekam..javi se... i onda žmurim, lepo vidim sve... slusam te kako dišeš, smejem se i ..... noći..miris tvoje kose na mom jastuku Negde visoko iznad neba letimo, dobar san nam treba i necu da te spustim, ne treba mi više tlo pod nogama Dok nebo menja boje ja se ne brinem za to hrabar sam i umoran, korak mi je spor Kroz maglu kad se spusti mrak, prepoznajem tvoj dah (preko) vode krišom svetli znak k'o nagrada za strah... Možeš da zaspiš kad god poželiš i u snu pričaš sve sto pomisliš Roletne spuštene su spas za nas, jer teraju dan s prozora Sat kuca, ali vreme stalo je Koliko god da prođe malo je Telefon ćuti ceo dan, niko nam stvarno nije potreban Zar stvarno moram da se probudim? Sanjam jer neću da te izgubim Budim se slomljen kao vrba posle talasa i vetrova... Kad padne noć nebo se otvara Hiljadu zvezda mene posmatra Kroz suze gledam, ali ne dam da mi vide oči krijem se... Nebo je isto kud god pobegneš Mesec je jedan, ali svuda je I svetli isto iznad krova, iznad groba nikad ne bira... Kad nebo počne da se porađa krvari iznad crnog predgrađa Dodji na Dunav da me tražiš negde mora da me izbaci... Dok nebo menja boje ja se ne brinem za to hrabar sam i umoran, korak mi je spor kroz maglu kad se spusti mrak, prepoznajem tvoj dah (preko) vode krišom svetli znak k'o nagrada za strah...
Naslov: Re: Ljubav, strast i greh Sub Jun 02, 2012 7:00 am
Sve je puno te tišine Sve je lipo, a sve grubo Sve je moje, sve je tuđe Ne poznajem ništa drugo Sve je puno tebe, mene Izgubljenih naših želja Sve je naše, a sve tuđe Svega ima, ničeg nema. Svaki korak ispočetka, usmjeravam novom toku Pobiga bi sa tog mista al ne mogu, Al ne mogu, Al ne mogu.
Još ne mogu pristat volit Tebe gordu, tebe taštu Još ne mogu prestat plesti Istim koncem zbilju, maštu Još te budin dobro jutro Još te ljubim, mirno spavaj Još za tebe isto dišem, Još te želim, lipo sanjaj. Još ne mogu pristat volit Tebe gordu, tebe taštu Još ne mogu prestat plesti Istim koncem zbilju, maštu Još te budin dobro jutro Još te ljubim, mirno spavaj Još za tebe isto dišem, Još te želim, lipo sanjaj. Sve je puno tebe, mene Izgubljenih naših želja Sve je naše, a sve tuđe Svega ima, ničeg nema.Svaki korak ispočetka, usmjeravam novom toku Pobiga bi sa tog mista al ne mogu, Al ne mogu, Al ne mogu. Još ne mogu pristat volit Tebe gordu, tebe taštu Još ne mogu prestat plesti Istim koncem zbilju, maštu Još te budin dobro jutro Još te ljubim, mirno spavaj Još za tebe isto dišem, Još te želim, lipo sanjaj. Još ne mogu pristat volit Tebe gordu, tebe taštu Još ne mogu prestat plesti Istim koncem zbilju, maštu Još te budin dobro jutro Još te ljubim, mirno spavaj Još za tebe isto dišem, Još te želim, lipo sanjaj.
lunejuvenal zaslužni član
Naslov: :: umetnost :: Ljubav, strast i greh :: za lelu Ned Jun 24, 2012 5:13 pm
OPET TI PIŠEM
Opet ti pišem ovog proljeća kad mi je evo trideset jer slutim da sam ti potreban a sumnjam da će mo se srest
Nisam pustolov ni promašenik što čeka da kolo sreće donese izgubljeno samo sam čovjek što ne zaboravlja da sve zaboravit je nepošteno
Pa kad ti život uskrati smješak ili te mori mučan san nasmij se svima, opri zlim snima budi još hrabrija, uz tebe sam.